Secretul frumuseții Cleopatrei- un ritual de îngrijire naturistă a pielii
Cleopatra a fost una dintre cele mai feminine și mai frumoase femei ale lumii și chiar dacă nu a trăit în era produselor cosmetice și a cremelor cu diferite proprietăți, aceasta s-a folosit de tot ce a găsit în natură pentru a-și conserva frumusețea și pentru a arăta tot timpul perfect. Ea a cucerit cu personalitatea ei puternică pe cei mai curajoși bărbați ai acelor vremuri. Se știe că ultima Regina a Egiptului cultiva frumusețea ca pe o artă, aceasta reprezentând pentru lumea antică idealul de frumusețe. În secolul I i.Hr., Cicero spunea că personalitatea ei era fermecătoare iar sunetul vocii era extrem de melodios. Dincolo de feminitatea tulburătoare a acesteia, care i-a facut pe Caesar și Marc Antoniu să se îndrăgostească nebunește, scrierile antichității mai precizează și deosebit de atenta preocupare a Cleopatrei pentru tratamentele cosmetice și îngrijire corporală. De altfel, această grijă pentru ritualurile de înfrumusețare exista încă din antichitate, egiptenii fiind renumiți pentru impotanța pe care o acordau îngrijirii și aspectului lor fizic.
Descoperirile arheologice făcute de-a lungul vremii, au scos la iveală faptul că mormintele egiptene ascundeau adevărate truse de machiaj extrem de complexe. Membrii înaltei societăți egiptene foloseau în igiena corporală zilnică apă minerală din izvoare și își aplicau măști de argilă provenite de pe malurile Nilului. De asemenea, foarte importante erau uleiurile care le hidratau pielea și îi ferea de razele puternice ale soarelui. Emblematic pentru obiceiurile egiptenilor din Antichitate este cazul Cleopatrei, ale cărei reţete de frumuseţe s-au păstrat peste milenii.
Elementul central al programului de îngrijire al acesteia era mierea, care se găsea atât în uleiurile sale de masaj, cât şi în cremele de faţă pe care le folosea.
Mierea, dincolo de gustul sau extrem de plăcut, are extrem de multe proprietăți benefice. În cosmetică, reprezintă „leacul frumusetii”, utilizată atât pentru catifelarea și hidratarea pielii, dar și ca antirid. Cercetările știintifice dovedesc un bogat conținut în apă, glucoză, minerale (sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu), microelemente (beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint), vitamine (B1, B2, B6, PP, H, B12, C, provitaminele A, vitamina K), acid pantotenic, acid folic, proteine, acizi organici, în total 435 de substante organice. Continutul de microelemente al mierii este similar cu cel al sângelui uman, de aceea mierea este foarte ușor de asimilat. Utilizată în cosmetică, mierea menține strălucirea pielii, eliminând excesul de sebum, stimuland-o și având un important efect hidratant și antiseptic.
Tocmai datorită acestor efecte uimitoare, cât și a faptului că îmbunătățește eficacitatea celorlalte substanțe active, mierea este folosită în compozitia multor produse cosmetice și în zilele noastre. Mierea face adevărate minuni, atât în cazul tenului gras, cât și al celui uscat sau tern, în cazul porilor măriți, împotriva impurităților și chiar a punctelor negre. Am găsit de curând un produs minune de la Apidava pe care-l recomand cu drag - masca Cleopatra cu miere, argilă, lăptisor de matcă, ulei din sâmburi de struguri. Această mască are rolul de a hrăni tenul în mod natural și este foarte eficientă mai ales împotriva apariției ridurilor. Sintetizând, această mască are proprietăți emoliente, hidratează, redând suplețea pielii și prevenind apariția ridurilor. Regina frumusetii sția că secretul stă în prevenire și nu neapărat în tratare.
Mierea de albine în compoziție cu uleiul de sâmburi de struguri hrănește pielea într-un mod natural iar vitamina E și lăptișorul de matcă se știe că acționează eficient împotriva apariției ridurilor. Vitamina E naturală este apreciată ca antioxidant forte și ca activ antiaging mai ales pentru îngrijirea pielii uscate, mature sau deteriorate. Extractul concentrat din sâmburi de struguri este un antibacterian și un antifungic cu spectru larg. Această mască se aplică pe față, gât și decolteu, în strat gros și se lasă să acționeze timp de 10 minute după care se îndepărtează cu apă călduță.
Din trusa de înfrumusețare a Cleopatrei nu lipseau nici laptele de capră și măgăriță, aloe vera, mineralele și nămolul de la Marea Moartă, uleiul de chimen negru și fardurile pentru ochi specifice Orientului. Istoria spune despre Cleopatra că avea o piele albă şi fină ca mătasea. Şi nu este exclus să fie aşa, având în vedere că - în fiecare dimineaţă - urma un ritual de înfrumuseţare strict. Iar acesta începea cu o exfoliere.
Pielea are nevoie de o îngrijire constantă pentru a arăta perfect, iar eliminarea celulelor moarte de pe suprafața acesteia este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate. Cleopatra știa acest lucru foarte bine și pentru a-și exfolia pielea folosea un scrub pe bază de sare de mare cu miere, foarte eficient și cu rezultate spectaculoase. Exfolierea tenului este un procedeu extrem de important, care nu ar trebui să lipsească nici din rutina noastră de îngrijire. Importanța unui gomaj facial realizat corect este crucială pentru a vă putea bucura de o piele fină, luminoasă și uniformă. Astfel, crema Gommage cu miere și argilă de la Apidava reușește să curețe porii în profunzime, iar complexul de uleiuri esențiale din compozitie nu permite ca tenul să devină uscat.
După gomaj, Cleopatra se îmbăia în lapte amestecat cu miere, peste care slujitoarele ei presărau petale de trandafiri, reușind astfel să scape de energiile negative și să se relaxeze, în timp ce pielea ei își recăpăta strălucirea.
Multe din secretele de frumusețe ale Cleopatrei pot fi aplicate cu ușurință și în zilele noastre și asta pentru că la baza lor stau doar ingrediente naturale și pe care le putem găsi cu ușurință.
Comentarii
Trimiteți un comentariu