Cum îți dai seama dacă ai carență de vitamina B12 ?




Complexul de vitamine B, esențial pentru buna desfășurare a organismului, are o influență directă asupra multor procese metabolice și reprezintă un adevărat aliat al sistemului imunitar în lunile de toamnă. Așa că, pentru a evita un deficit al acestora, este important să includem în dieta acestei perioade cât mai multe surse de vitamine de tip B.

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă, ce poate fi stocată în organism cu scopul de a fi utilizată în momentul în care este nevoie de aceasta. Aceasta se găsește în mod natural în produsele animale, cum ar fi carnea, peștele, ouălele și lactatele. De asemenea, ea poate fi găsită și în numeroase tipuri de pâine. 
„Aportul de vitamine provenit din alimentație este extrem de important pentru organism. Din fericire, vitaminele de tip B se regăsesc într-o gamă diversificată de alimente și pot fi cu ușurință integrate în dietă, precum oleaginoasele sau rădăcinoasele, care pot fi consumate oricând în timpul zilei, ca gustare. Legumele și fructele sunt importante surse de vitamine B, însă există și alte alimente care le conțin, precum ouă, ficat, lactate, ciuperci, fasole sau struguri. Chiar și berea, care pe lângă sodiu și proteine, conține și vitamine din complexul B: niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul folic (B9). Berea este, de altfel, singura băutură cu conținut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. OK! Bere să fie! Să pregătim cum se cuvine organismul pentru toamnă! Cine-s eu să mă contrazic cu ditamai specialiștii!? 
Semne și simptome că ai deficit de vitamina B12
Vitamina B12 este una din cele mai complexe vitamine, jucând un rol crucial în bunul mers al sistemului nervos, în formarea de globule roșii, dar și în sinteza ADN-ului. Persoanele care se confruntă cu un deficit al acestei vitamine pot prezenta o serie de simptome și semne (mai mult sau mai putin specifice) care, dacă nu sunt recunoscute la timp, pot avea implicații serioase asupra întregului organism. Din păcate, deficitul de vitamina B12 este foarte răspândit, mai ales în rândul persoanelor mai în vârstă. Acest lucru se întâmplă fie din cauza faptului că nu consumăm suficiente alimente bogate în B12, fie din cauză că organismul tau nu o asimilează cum trebuie. Ne putem da seama cu ușurință că organismul nostru are nevoie de acest nutrient pentru că:
* suntem obosiți fără motiv - o oboseală inexplicabilă este primul semn că ne lipsește vitamina B12. Organismul nostru are nevoie de acest nutrient pentru a crea celulele roșii care transportă oxigenul către organe dar lipsa de oxigen din celule duce inevitabil la această oboseală, indiferent cât de mult și intens ne-am odihni. Lipsa oxigenului duce și la slăbirea mușchilor și orice efort, cât de mic, va duce repede la epuizare.
* avem senzații ciudate- Când intervine senzația de electrocutare de orice ați atinge sau ,,ace” în mâini și picioare, e clar lipsă de vitamina B12. Aceste senzații apar din cauza leziunilor nervilor, care apar în urma lipsei de oxigen în celule.
* uităm din ce în ce mai des- Dacă se întâmplă să uiți unde ai pus cheile de la mașină sau cum se numește profesoara de limba română a mezinei, nu te gândi imediat la Alzheimer. Și lipsa vitaminei B12 poate duce la slăbirea memoriei.
* suntem foarte stresați - Dacă vi se pare că nu vă mai găsiți locul în această lume sau dacă, uneori, vă vine să plângeți din orice, dacă vederea vă scade sau dacă amețiți foarte des, vitamina B12 poate fi cauza. Acest nutrient îți poate da peste cap starea de spirit și te predispune la depresie.


În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate maifesta în diverse moduri, făgând procesul de diagnosticare să fie anevoios. Dacă aveți vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discutați cu un medic. Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicamentație bazată pe un complex de B12.


B12 Vital este un supliment alimentar care conține 100 µg de vitamina B12 sub formă de metilcobalamină și este disponibil în principalele lanțuri de farmacii din România, producătorul acestuia fiind Wörwag Pharma, o companie germană cu renume foarte bun pe piață. Dintre cele patru forme existente ale vitaminei B12 – denumite și cobalamine – metilcobalamina reprezintă forma bioactivă a vitaminei B12. 
B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital ajută în cazul senzației de extenuare, reduce oboseala inexplicabilă și îmbunătățește calitatea somnului. În plus, alungă stările de neliniște și îți readuce bucuria de a trăi. Consumul de B12 ››ANKERMANN‹‹® Vital asigură necesarul zilnic de vitamina B12 care furnizează suficientă energie atât pentru eforturile fizice cât și pentru cele intelectuale. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog