Mic ghid practic pentru construcția unui gard
Elementele de exterior ale casei ocupă un loc important în estetica locuinței, cele mai vizibile fiind gardul și porțile. De aceea, după ce ați stabilit cum va arăta casa în ansamblu, ce design veți folosi pentru decorare și alte detalii, trebuie să vă îndreptați atenția și către exteriorul casei și împrejmuirea acesteia. Cel mai important element de exterior este gardul, acesta fiind primul pe care îl observați.
Gardul nu este un simplu mijloc de protecţie pentru casă, curte şi intimitatea dumneavoastră. Gardul este un element important, care dă personalitate casei tale, este practic, cartea de vizită a locuinţei tale. Când vine vorba de garduri pentru împrejmuirea casei nu este deloc ușor să luăm o decizie, în primul rând datorită multitudinii de modele dar și a materialelor de construcții extrem de variate. Primul pas ar trebui să fie alegerea modelului potrivit pentru a delimita proprietatea, apoi ar trebui să ne gândim și la aspectele pe care trebuie să le avem în vedere în legătură cu arhitectura construcției și ambientul general al zonei. Gardul este un element care delimitează gradina și are rolul de a proteja proprietatea. Însă, pe lângă aceste aspecte funcționale, gardul are și un rol estetic, oferind personalitate oricărei locuințe. În plus, construirea gardului nu este un proiect greu de realizat, iar cu putin îndemânare orice poate să obțină un gard rezistent în timp.
Constructia gardului ți se va părea floare la ureche după ce ai ridicat casa, însă asta nu înseamnă că nu ridică și el anumite provocări. Alegerea unui model de gard care să se potrivească cu estetica casei și care să îndeplinească în același timp funcțiile de delimitare a perimetrului și de asigurare a intimității spațiului privat, nu ar trebui să reprezinte nicio problemă, având în vedere că practicile de împrejmuire a curții au evoluat considerabil de-a lungul anilor, atât din vedere al esteticii, cât și al materialelor utilizate.
Și, fie că vorbim despre un proiect rezidenţial, agricol, sportiv, comercial, ne gândim la investiţii cu valoare mare şi foarte mare, pentru protecţia cărora este nevoie de un sistem de împrejmuire performant şi cu impact vizual. Pentru alegerea corectă a tipului de gard potrivit construcţiilor rezidenţiale ar trebui să se ţină cont de câteva aspecte importante:
1. Rezistenţa în timp care este dată de protecţia la coroziune (cea mai rezistenţă soluţie în timp o reprezintă zincarea termică urmată de acoperire cu PVC, zincarea termică are o rezistenţă medie, iar electrogalvanizarea are o rezistenţă în timp mai scăzută decât zincarea termică), rezistenţă la intemperii, grosimea firului de sârmă, oțel sau fier beton folosit.
2. Costul de montaj care este în strânsă legătură cu sistemul de gard ales. De regulă, sistemele de înaltă securitate vor avea cerinţe speciale de instalare şi un preţ ridicat.
3. Costul de întreţinere care este, de asemenea, strâns legat de tipul de finisare al sistemului de împrejmuire ales. Un sistem de stâlpi plus plasa bordurată, sau panouri (fie că vorbim de un panou bordurat sau unul zincat), acoperite cu PVC vor rezista şi 20 de ani fără să fie nevoie de vreo intervenţie majoră, în schimb, un sistem electrogalvanizat va necesita vopsire la aproximativ 3-5 ani.
4. Design-ul este strâns legat de tipul proiectului pe care-l veți alege. Puteţi creşte valoarea proiectului adăugând la design o realizare profesională, cu materiale de calitate şi o instalare pe măsură. O gamă variată de materiale de construcții de cea mai bună calitate, la prețuri excepționale puteți găsi, de exemplu, în magazinul online Depozit-Online.ro.
5. Securitatea va fi, de fapt, unul dintre cele mai importante aspecte în împrejmuirea corespunzătoare a oricărui proiect pe care-l vei alege. Gândindu-ne la un proiect logistic sau la protecţia unui aeroport, putem spune că e nevoie de un grad de securitate mult mai mare comparativ cu un proiect din domeniul forestier, de exemplu.
Dar a începe cu dreptul construcția gardului pentru gospodăria ta, trebuie să știi de la bun început că vei avea nevoie de o autorizație de construcție. De altfel, legislația românească prevede obținerea unei autorizații de construcție, indiferent dacă gardul are sau nu fundație. Orice împrejmuire, din orice material, cu excepția celei naturale sau a gardurilor formate din panouri mobile, are nevoie în prealabil de o autorizație de construcție pe care trebuie să o obții de la primărie.
Foarte bune informatiile.
RăspundețiȘtergere