Cea mai sigură metodă de relaxare pentru copii la stomatolog




Cu toate că în ultimile decenii au apărut constant materiale și instrumente tot mai prietenoase cu micuții pacienți, o mare parte dintre aceștia continuă să fie reticenți în legătură cu controalele și tratamentele din cabinetul medicului dentist. Când vine vorba despre vizita la un cabinet de stomatologie, unii copii devin temători, refuză vizita și chiar încep să plângă, făcând imposibilă orice fel de colaborare cu medicul dentist. Cauzele sunt multiple- fie părinții au deja o atitudine negativă pe care o transmit și celor mici fără să-și dea seama, fie aceștia au avut deja o experiență traumatizantă la un medic stomatolog. Chiar dacă cei mici sunt consultați de medici stomatologi pediatri în clinici specializate, unde sunt tratați cu multă grijă și profesionalism, sunt cazuri în care gradul de anxietate al copilului face imposibilă cooperarea cu medicul stomatolog.

Anestezia clasică, în ciuda tuturor progreselor făcute, continua să producă anxietate în rândul copiilor pentru că acele folosite- cu toate că sunt fine și atraumatice- induc o stare de panică tuturor, nu numai celor mici.  Stomatologia s-a orientat, astfel, spre scăderea gradului de anxietate al pacienților prin introducerea unei proceduri mult mai prietenoase care să producă relaxarea pacienților, fără să fie însoțită de efecte secundare. Noua procedură, numită inhalosedare, este o alternativă la premedicația neurosedativă (care este, de altfel, însoțită și de efecte secundare). Inhalosedarea este o metodă de sedare conștienă ce presupune inhalarea unei combinații de protoxid de azot și oxigen, cunoscut sub numele de gaz ilariant (FUNNY GAS), de fapt, un gaz analgezic ușor cu o acțiune blândă și, mai ales, netoxic. Gazul își face efectul de sedativ rapid, eliminându-se treptat pe cale respiratorie, nu produce efecte secundare și nu inhibă reflexele laringiene. Protoxidul de azot este un gaz care nu se metabolizează în sânge, drept urmare el nu lasă urme, se elimină complet din organism la sfârșitul ședinței de tratament. Astfel că, la sfârșitul procedurii stomatologice se administrează oxigen pur, pacientul revenindu-și la starea inițială în cel mult cinci minute.  Inhalosedarea are, deci, ca prim scop reducerea anxietății, creșterea confortului și o mai bună desfășurăre a actului terapeutic în sine.


Unde poate fi tratat copilul sub inhalosedare?


Medicii de la Cris Smile recomandă această metodă în special copiilor care au o ușoară teamă față de dentist și care nu necesită intervenții foarte dificile. Dr. Ana Gavrilă, pedodont Cris  Smile, consideră că inhalosedarea începe să câștige din ce în ce mai mult teren în stomatologie tocmai pentru că poate fi folosită fără contraindicații absolute (cum e cazul afecțiunilor pulmonare, copiilor mai mici de trei ani, femeilor însărcinate) atât la copii, cât și la adulți și, mai ales, pentru că diminuează anxietatea față de cabinetul stomatologic, induce o strare de relaxare și de bine în general și, ceea ce este cel mai important, estompează durerea până la eliminare. Mulțumită acestei proceduri, toți medicii pot desfășura tratamente dentare cu mai mare eficiență iar copiii se pot bucura de un confort sporit.

Ce este bine să știe un părinte atunci când apelează la această procedură pentru cel mic?


Dr. Ana Gavrilă susține că această procedură a venit atât în sprijinul medicilor pedodonți dar și al micilor pacienți. 

Este bine de știut că înainte de programarea la tratamentul stomatologic sub inhalosedare, copilul nu trebuie să mănânce cu 2-3 ore înainte și să nu bea cu o oră înainte, altfel existând riscul să verse datorită relaxării puternice a musculaturii. Dna doctor mai spune că este foarte important, deopotrivă, ca cel mic să nu aibă dificultăți respiratorii, să nu fie răcit, pentru a putea respira fără nicio problemă pe nas.

Sunt destul de puține cabinete dotate cu o astfel de aparatură însă clinica Cris Smile nu dezamăgește nici la acest capitol- pacienții bucurându-se de condiții optime pentru a urma orice tip de tratament. Și medicii au de câștigat deoarece intervențiile mai complexe pot fi realizate fără probleme- indiferent dacă este vorba despre tratamentul copiilor sau adulților. Pacienții pot scăpa astfel de frica dezvoltată pentru dentiști pentru că tratamentul se va desfășura într-o stare de relaxare totală. Orice tip de intervenție se poate realiza sub efectul inhalosedării, începând de la detartraj până la extracții dentare. 
Inhalosedarea este o tehnică care ar trebui să poată fi efectuată în cadrul oricărui cabinet stomatologic astfel încât pacienții să aibă în vedere cât de ușor pot fi realizate acum tratamentele dentare, indiferent de gradul lor de complexitate. Utilizând cu succes procedura de inhalosedare, clinica stomatologică Cris Smile devine cel mai important centru și punct de referință pentru persoanele cu o fobie, mai mare sau mai mică, de stomatolog. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog