Respectă ca un adevărat gentleman regulile de asortare ale accesoriilor




         Alegerea potrivită a unei ținutei ține în primul rând de bun-simț. Adevărata eleganță se obține dintr-un acord perfect între haină, împrejurare și personalitatea celui care o poartă. 

          Ținutele feminine pun întotdeauna accentul pe accesorii și armonizarea acestora în cadrul ținutelor. De ce nu ar fi valabil acest lucru și pentru garderoba masculină? Indiferent de ocazie, fiecare gentleman trebui să știe care sunt accesoriile pe care se poate baza pentru completarea și definirea ținutei sale vestimentare, precum și regulile de asortare. 

         Principalele accesorii ale unui domn sunt cravata, papionul, batista de buzunar, ceasul, pălăria, șosetele, servieta și geanta. Este foarte importantă asortarea lor într-un mod corect, astfel încât să se potrivească și să formeze un tot unitar cu ținuta aleasă. Trebuie să se țină cont în primul rând de coloristica vestimentației. La un smoking negru clasic se va alege întotdeauna o batistă albă tocmai pentru că e indicat să se rămână în spectrul non-culorilor. Există și opțiunea de a evidenția un singur accesoriu, și atunci ai putea alege un element cu o coloristică puternică. De obicei, accesoriul ales este cravata dar mai nou am observat la foarte multe vedete ținute care au șosetele ca obiect principal. Trebuie să ținem seama, totuși, ca alegerea accesoriilor să țină cont de natura evenimentului sau a circumstanțelor în care ne etalăm ținutele. 

         Există, totuși, niște reguli de bază de care trebuie să ținem cont oricând și oriunde: un costum uni cere o cămașă uni și o cravată cu un model discret, fie  o cămașă cu dungi și o cravată uni. Niciodată nu se va pune o cravată sport (în carouri) la un costum de oraș sau la o haină petrecută. Seara se poată costum gri închis, albastru închis (bleumarin) sau negru. Cămașa albă, însă, se potrivește la toate costumele. Trebuie să asortezi culoarea curelei cu cea a pantofilor. Singura excepție la această regulă este când porți white bucks.

         Papioanele, pe lângă faptul că se potrivesc unor ținute business, vor fi purtate obligatoriu la ținutele de seară. Papionul negru, alături de batista albă, butoni la manșetă, șosete negre de mătase, brâu sau bretele este recomandat pentru black-tie (smoking), iar papionul alb completează o ținută white-tie (frac). 
Vestimentația casual permite purtarea cămășii descheiate la nasturele de la gât și lipsa vreunui accesoriu dar uneori se alege utilizarea unei eșarfe (cravată ascot). La fel ca în cazul cravatei, se va alege un model și o culoare deosebită, ocazia permitând o gamă largă de modele și culori. La Onore.ro, magazinul online de accesorii dedicate exclusiv gentleman-ilor, veți găsi o colecție impresionantă de dichisuri de cea mai bună calitate, pentru orice ocazie și pentru orice gusturi.

          Cravata neagră se potrivește cu sacourile cu revere ascuțite, cu vestă neagră de seară (o vestă modernă, înaltă, nu clasica low cut) și cămășile cu guler răsfrânt. Alegeți papionul dacă plănuiți să purtați brâul negru în loc de vestă, o cămașă de ceremonie cu guler wing sau un sacou cu guler-șal.

         Pentru ținutele business se poate alege un ceas sobru, dotat cu o curea de piele sau metalică. În schimb la ținutele casual se pot alege și ceasuri mai complicate, cu o curea mai colorată. Evenimnetele de seară (cu excepția nunților) impun un ceas cât mai simplu, sobru, cu o curea de piele neagră, asortată la ținută.

          Deși nu este purtată prea des în țara noastră, batista de buzunar este un accesoriu recomandat pentru orice ținută, indiferent de ocazie. Fie o variantă simplă, albă, de bumbac sau de in, purtată la evenimentele de ceremonie sau la unele ținute business, fie una de mătase colorată intens, lăsată să se reverese din buzunarul de la pieptul sacoului casual, batista reprezintă o semnătură a stilului vestimentar propriu.

         Nimeni nu a zis vreodată că este simplu să asortezi accesoriile potrivite ținutelor tale! Dar cu timpul, desigur, o să-ți formezi ochiul și vei știi pe care să le alegi, în funcție de stil, de culoare sau de evenimentul la care te afli.  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog