Ciclul menstrual- un indicator al sănătății





Ciclul menstrual normal este definit ca fiind o parte a ciclului de reproducere feminin, care debutează în perioada pubertății și care durează aproximativ 28 de zile, dacă femeia nu rămâne însărcinată. Sângerarea durează, în mod normal, între trei și șapte zile. Ciclul menstrual reprezintă o serie de schimbări prin care trece corpul unei femei pentru a o pregăti pe aceasta pentru o posibilă  sarcinăCiclurile menstruale regulate sunt un semn că organismul, în special aparatul reproducator și sistemul endocrin, funcționeaza normal. Un ciclu se calculează din prima zi a unei menstruații (sângerări) până în prima zi a urmatoarei menstruații. Variația în durată a ciclului menstrual poate fi între 21-35 de zile la femeile adulte și 21-45 de zile la adolescente. Astfel se produce fenomenul de sângerare lunară numită menstruație, prezentă la femei o dată pe lună începând din perioada adolescentei și până la menopauză, în jurul varstei de 50 de ani.

Menstruația este adesea însoțită de o gamă complexă de simptome ce pot oferi indicii legate de sănătatea și funcționalitatea corectă a organismului. De aceea este foarte important ca orice femeie să fie informată, să-și cunoască foarte bine propriul corp, precum și semnele pe care aceasta i le transmite. Astfel, pilozitatea excesivă, oboseala accentuată, anxietatea, cresterile necontrolate în greutate, durerile și tulburările menstruale, infecțiile urinare și acneea sunt toate produse de dereglarile hormonale din organism. Hormonii sunt substante chimice (peptide, proteine, steroizi), secretate de celule specializate, cu rolul de a stimula și de a controla activitatea anumitor organe sau a întregului organism uman. 

1. Menoragia sau creșterea abundenței și duratei ciclului menstrual. Aceasta este cauzată de un dezechilibru al hormonilor precum progesteron sau estrogen, pubertate, infecție, inflamarea cervixului, hipotiroidism, tumori necanceroase ale uterului sau schimbări în dietă.

2. Lipsa menstruației - amenoreea (la adolescente) poate însemna că menstruația nu a apărut până la vârsta de 16 ani. Amenoreea secundară se referă la apariția menstruației și apoi dispariția ei pentru trei luni. Cauzele pot fi adesea reprezentate de un defect al aparatului genital, probleme cu glanda pituitară, anorexie, hipertiroidism, chisturi ovariane, fluctuații ale greutații, sarcină. La adulți poate însemna: infecții pelvine, sarcină, alăptare sau menopauză, în funcție de vârsta la care se manifestă.

3. Sindromul premenstrual- Se manifestă cu o săptămână, două, înainte de apariția menstruației. Unele femei pot experimenta simptome fizice și psihice variate iar altele nu prezintă niciun simptom. Acest simptom premenstrual poate cauza balonare, dureri de spate, dureri de cap, ale sânilor, acnee, poftă de dulciuri, oboseală, depresie, anxietate, constipație, insomnie, crampe musculare. Toate acestea nu sunt foarte grave și nu reprezintă motive de îngrijorare.

4. Durerea menstruală (dismenoreea) reprezintă un simptom clasic al sindromului menstrual sau, în cazul în care se manifestă sub forma unor dureri îngrozitoare la începutul menstruației, pot indica anumite afecțiuni: fibrom uterin, boală inflamatorie pelvină, endometrioză (creșterea unui țesut în afara uterului).

5. Menstruația neregulată- un ciclu normal oate să dureze între 21 și 35 de zile. În primii ani de menstruație, ciclurile sunt lungi și neregulate iar odată cu înaintarea în vârstă devin mai scurte și neregulate. Oricum, este foarte posibil ca menstruație să nu fie niciodată regulată, adică în unele luni va dura mai mult, în altele mai puțin. Acest lucru nu este anormal dar ar trebui să ne îngrijoreze schimbările bruște-adică, dacă aveam un ciclu regulat ce devine dinctr-o dată neregulat, e cazul să luăm unele măsuri, pentru că organismul nostru încearcă să ne spună că ceva nu este în regulă cu el.

Afecțiunile uro-genitale feminine sunt extrem de frecvente și pot cauza probleme din adolescență până la vărsta a treia. Spre deosebire de bărbati, femeile se confruntă cu o serie de afecțiuni specifice, determinate de modul caracteristic de funcționare a sistemului lor uro-genital. Datorită relațiilor de vecinătate care există între aparatul genital și aparatul urinar, de multe ori în situații de afectare a aparatului genital feminin pot să apară și afecțiuni urinare asociate. Femeile trebuie să fie, așadar, foarte atente, atât la afecțiunile aparatului genital, cât și la cele ale aparatului urinar, acestea putându-se influența reciproc. Cistita, confundată adeseori de către femei cu “răceala la ovare” sau anexita din cauza simptomelor asemănătoare, reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare, ca urmare a pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care este eliminată urina. Această problemă afectează în special femeile, statisticile sugerând că aproape una din 3 femei cu vârste până în 24 de ani se confruntă cu astfel de infecţii ale tractului urinar. Tocmai de aceea, este extrem de important să menținem o bună stare de funcționare atât a aparatului genital feminin, din punct de vedere funcțional și structural, cât și a aparatului urinar. În ajutor ne vin remediile din fitoterapia indiană, produsele ayurvedice din plante indiene, utile atât în cazul afecțiunilor genitale, cât și în cazul celor urinare.

Shecure sirop- protector al funcțiilor urogenitale feminine


Suplimentul alimentar SHECURE Sirop conține plante medicinale ayurvedice care mențin echilibrul hormonal feminin, susține fertilitatea și este un excelent tonic al aparatului genital feminin. Contribuie la functionarea normala a ciclului menstrual (fluxul menstrual normal, stoparea hemoragiilor, refacerea endometrului) si diminueaza neplacerile din perioada premenstruala si menstruala (nervozitate, irascibilitate, dureri in zona pelvina). Echilibrul hormonal mentine tonicitatea, troficitatea si sanatatea aparatului genital feminin si urinar reducand astfel riscul aparitiei unor infectii uro-genitale. SHECURE Sirop sustine capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitari, oboseala si confera o stare de bine prin inducerea calmului, relaxarii si obtinerea de performante fizice si intelectuale. Este cunoscut faptul ca starea de spirit negativa perturba echilibrul hormonal si menstruatia. SHECURE Sirop sustine echilibrarea nivelului hormonal in premenopauza sau dupa instalarea menopauzei cu efecte benefice in echilibrul fizic si psiho-emotional al femeilor.

Shecure tablete- reechilibrant hormonal


Corpul feminin are o individualitate aparte, de care fiecare femeie trebuie sa tina seama atunci cand are in vedere ingrijirea sau prevenirea ori tratarea diferitelor boli. Suplimentul alimentar SHECURE tablete contine plante medicinale ayurvedice care mentin echilibrul hormonal feminin, sustin fertilitatea si libidoul. SHECURE tablete este un excelent tonic al aparatului genital feminin. Contribuie la functionarea normala a ciclului menstrual (fluxul menstrual normal, stoparea hemoragiilor, refacerea endometrului) si diminueaza neplacerile din perioada premenstruala si menstruala (nervozitate, irascibilitate, dureri in zona pelvina). Sustine capacitatea de adaptare a organismului feminin la stres, suprasolicitari, oboseala si obtinerea de performante fizice si mentale.

Prin inducerea calmului si relaxarii este prevenita starea de spirit negativa care ar perturba echilibrul hormonal si ciclul menstrual. Sustine reglarea nivelului hormonal in premenopauza si dupa instalarea menopauzei cu efecte benefice in echilibrul fizic si psiho-emotional al femeilor. SHECURE tablete asigura aportul nutritional de vitamine si minerale, contribuind la apararea organismului impotriva diminuarii densitatii osoase, asociata tulburarilor hormonale. SHECURE contribuie la intarirea rezistentei organismului prin sustinerea digestiei, metabolismului, eliminarea toxinelor si excesului de apa din organism amanand astfel procesul natural de imbatranire.

Nu uita, însă, că medicul ginecolog este singurul care îți poate confirma sau infirma prezența unei anomalii sau a unei afecțiuni medicale și că un consult ginecologic efectuat la timp poate însemna nu numai diferența între fertilitate și infertilitate, dar are și un rol preventiv în cazul unor maladii grave.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog