Sedentarismul, un pericol al pandemiei






România se află de ceva vreme în stare de urgență din cauza răspândirii coronavirusului. Pentru protecția lor, oamenii au fost îndemnați să aibă cât mai puțin contact unii cu ceilalți. Astfel, milioane de oameni la nivel mondial au ales să stea izolați pentru a se proteja de COVID19. Dar izolarea, impusă sau voluntar-preventivă, poate avea o sumedenie de efecte asupra corpului iar sedentarismul poate duce la o scădere rapidă a capacității de apărare imunitară.

Ce alternative avem pentru a ne menține activi, respectând măsurile de izolare socială


Chiar dacă ne aflăm acasă, fără acces la o sală de antrenament sau la echipamente specializate, putem să ne antrenăm cu succes folosind greutatea corpului sau obiecte din casă. Și nu este deloc dificil să facem sport în casă: punem pe jos salteaua de lucru sau o pătură și începem exercițiile. Acestea pot fi foarte diverse, căci putem accesa online foarte multe resurse gratuite de antrenamente aerobice, de forță, yoga, tai chi, etc. În plus, sălile au început să ofere variante online ale claselor pentru a păstra suportul social și contactul cu clienții. Astfel de exerciții fizice moderate au efect benefic asupra răspunsului imunitar împotriva infecțiilor respiratorii virale. Exercițiile duc la creșterea numărului de celule albe (neutrofile și limfocite NK) și scăderea inflamației excesive. Persoanele care au un nivel moderat de exerciții fizice zilnic au cu până la 40-50% mai puține episoade de infecție respiratorie superioară. Nu trebuie să uitați, însă, și de hidratarea organismului. De cele mai multe ori, consumăm lichide doar la apariția senzației de sete, când deja este puțin cam târziu, deoarece în acel moment este prezentă deja starea de deshidratare. Cea mai bună modalitate de prevenire a deshidratării este menținerea constantă a nivelului apei corporale prin consumul de lichide atât înainte, cât și pe parcursul și după antrenament. Pentru cele mai bune rezultate, e indicat să avem mereu o sticlă de apă la dispoziție, din care să consumăm pe parcursul activității fizice, în mod ideal, la fiecare 15-20 de minute. 


Electroliții si sursele de apă


Apa este "ingredientul" nostru cel mai abundent, dar și transportor. Pe lângă multiplele roluri, apa este una din sursele noastre de electroliți. Electroliții sunt ioni liberi, mobili, ai unor substanțe. Ei se formează în apă, prin dizolvarea unor compusi chimici. Cei mai importanti electroliți pentru corpul uman sunt Ca2+ (Calciu), Mg2+ (Magneziu), K+ (potasiu), Na+ (sodiu), Cl- (Clor). Dacă ne uităm pe eticheta oricărei ape îmbuteliate, o să vedem concentrațiile acestori ioni, în apă. Rolul lor în organism este de a întreține procesele la nivelul celulei prin modificarea permeabilității membranei celulare, deci facilitează schimbul de substanțe și implicit asigură metabolismul. Acești electroliți sunt direct răspunzători de transmiterea impulsurilor nervoase de-a lungul traseelor nervoase. Atunci când acești electroliți dispar din organism sau concentrațiile lor scad sub un prag critic, nu mai funcționam corespunzător.

Apa pură sau distilată, cea care nu conține alte substanțe dizolvate în ea, nici electroliți, evident, nu este bună de băut. Nu pentru că ar fi toxică ci pentru că nu ne ajută din punct de vedere funcțional. Fiind curățată de substanțe dizolvate, odată ajunsă în corp, se va încărca (va dizolva) de electroliții de aici, spălând astfel țesuturile și sărăcind organismul. De aceea, este bine să avem mare grijă când folosim apa filtrată, purificată, cu diverse mecanisme care se atașeaza la robinet. Pentru că, este adevarat că aceste aparate filtrează particulele nedorite din apă, dar și pe cele benefice organismului. Poate rezulta o apă sărăcită și nepotrivită pentru consum.

Apa îmbuteliată, indiferent de proveniența ei, este o apă sigură pentru că suportă o serie de teste și de analize care îi stabilesc foarte clar compoziția. Apele minerale naturale sunt mai bogate în substanțe dizolvate (sunt mai diverse) și au compozitia mai stabilă. 

Știați că:

Ingestia de sodiu pe parcursul exercițiului fizic ajută la menținerea și restabilirea volumului plasmatic din timpul exercițiului fizic și al recuperării. Consumul de apă care cpnține sodiu determină reținerea apei în organism, contribuind la hidratarea prin creșterea absorbției apei din intestin în mușchi.

Stânceni- un strop de viață


Apa minerală naturală carbogazificată Stânceni are un conținut bogat în minerale, în special sodiu, calciu și magneziu, oferind o hidratare optimă și susținând buna funcționare a organismului. Sursele Stânceni sunt situate în partea centrală a României, în Carpații Orientali, zona protejată Parcul Național Călimani, departe de orice sursă de poluare, rocile vulcanice furnizând apei un conținut special de minerale.














Calitatea și cantitatea mâncării în timpul pandemiei


Alimentația este un alt lucru extrem de important de care trebuie să ținem seama, mai ales în această perioadă. Acum nu mai avem același consum energetic pe care îl aveam înainte și tocmai de aceea trebuie să avem grijă ce punem în farfurie și mai ales cât. O idee bună ar fi să micșorăm cantitatea de mâncare. Porția ar trebui să fie cu 20% mai mică, asta ca să ținem sub control kilogramele, procentul de grăsime. Și calitatea alimentelor este, desigur, foarte importantă. Carbohidrații sunt cea mai la îndemână variantă pentru a putea face provizii, dar trebuie să avem grijă. Este important să mâncăm proteine în această perioadă, măcar un gram pe kilocorp și să evităm pastele, făinoasele... Trebuie să avem grijă la cantitatea de mâncare și să încercăm să păstrăm un echilibru între aportul caloric și consumul energetic. De fapt, trebuie să ținem cont și de calitate, dar, mai ales, de cantitatea mâncării.



Speranța nu trebuie pusă pe pauză, nici măcar în vreme de pandemie.


COVID-19 a afectat şi este probabil că va mai afecta oameni din multe ţări, în multe zone geografice. Să sperăm că în curând ne vom întoarce cu toții la activitățile obișnuite, dar, pentru moment, trebuie să avem grijă de noi, să ne menținem organismul sănătos prin mișcare, hidratare și o alimentație corectă. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog