Idei de jocuri și activități pe care le poți face cu copilul tău când stați acasă



,,In mijlocul dificultatilor apar oportunitatile"- Albert Einstein



Pandemia de coronavirus le-a întors viața celor mici la 180 de grade iar această autoizolare și lipsa jocurilor cu semenii lor le poate provoca unora dintre ei anxietate, stres și tristețe. Dacă mai ieri, părinții aveau pregătit un arsenal considerabil de activități distractive în aer liber, astfel încât seara să îi prindă fără prea multă energie, astăzi, cei mici sunt obligați să stea numai în casă. Pentru părinți a devenit o adevărată provocare să își țină copiii preocupați între patru pereți, iar pentru unii micuți, aceasta e o schimbare majoră pe care n-o acceptă prea ușor pentru că nu o pot înțelege.

Izolarea prelungită la domiciliu este o posibilitate de a vă îmbunătăți relațiile cu copilul vostru prin activități comune și timp petrecut împreună. Rețineți că situația dată este la fel de grea și pentru cei mici, aceștia reacționând în funcție de vârstă și nivelul de dezvoltare. Încercați să aveți așteptări realiste de la copiii voștri, care vă vor ajuta să abordați constructiv comportamentele nedorite, cum ar fi plâns excesiv, tulburări de somn, tulburări  alimentare. Atunci când vă confruntați cu comportamente nedorite, optați pentru metode non-violente de disciplinare,  reorganizați mediul, faceți o pauză, răsplătiți comportamentul pozitiv. Nu uitați că cei mici au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți acum mai mult ca oricând.

Pregătiți idei pentru jocuri și activități de învățare


Atenția asupra nevoilor emoționale și educaționale ar trebui să fie în această perioadă una sporită, având în vedere faptul că autoizolarea reprezintă un factor de stres major. Iar planificarea zilnică a activităților îi va ajută pe părinți și copii să își facă timp de activități de rutină, precum și pentru joacă și alte activități care susțin dezvoltarea copilului. Se poate organiza un program care să corespundă cu rutina zilnică pe care a avut-o copilul la grădiniță sau la școală, înainte de noua situație- mese, ore de joacă, de studiu, pauze pentru gustări și somn, și combinarea echilibrată dintre activitățile fizice, activitățile făcute în liniște și cele de învățare. Este indicat, deasemenea, să se includă cel mic în treburile și activitățile gospodărești zilnice, indicându-i exact sarcina sau rolul- de exemplu: aranjarea mesei, udarea florilor, împăturirea hainelor curate etc. 

Când vine vorba de copiii de vârstă preșcolară, este mai important să mențineți un proces de învățare pozitiv și distractiv decât să vă faceți griji în privința păstrării abilităților academice ale acestora. Momentele plăcute, cum ar fi cititul împreună, povestitul de istorioare și jucatul, sunt modalități distractive de a continua învățarea fără a-i stresa prea tare pe cei mici.  Încercați să respectați programul, întrucât activitățile făcute cu regularitate îi ajută pe cei mici să se simtă în siguranță și securitate.

Orice părinte vrea ca al său copil să crească cât mai sănătos, atât din punct de vedere fizic cât și psihic și cu toții ne străduim să le oferim cele mai bune variante în acest sens. Un copil care se joacă este un copil care își încarcă bateriile, care se eliberează de stres, de agresivitate și de anxietate. Copiii învață despre realitatea lor prin joc. Ceea ce-și imaginează reflectă trecutul lor de copil, dar și ceea ce văd în prezent în familie, la copiii de la grădiniță sau școală, la televizor. Totul poate fi folosit și transformat în scenariul unui joc. În definitiv, jocul este principala cale de comunicare a copiilor. A împiedica un copil să se joace echivalează cu a împiedica un adult să vorbească. În plus, joaca este esențială pentru dezvoltarea copilului, pentru că micuțul dobândește abilități noi, experiențe noi, necesare în procesul de dezvoltare. Iată câteva jocuri care ajută la dezvoltarea generală a celor mici.



Puzzle-urile dezvoltă aptitudinile fizice

Puzzle-urile sunt unele dintre cele mai vechi dar şi mai apreciate jocuri pentru copii. Rezolvarea unui puzzle poate reprezenta o adevărată provocare pentru copii. Găsirea pieselor potrivite pentru a crea imaginea finală îi va ajuta pe cei mici să își dezvolte capacitatea de coordonare ochi- mână (care ulterior va sta la baza altor aptitudini, precum scrisul, desenatul sau chiar îmbrăcarea și dezbrăcarea), concentrarea și îndemânarea. Totodată, realizarea imaginii finale, prin unirea tuturor pieselor, antrenează memoria. Cei mici sunt nevoiți să rețină piesele și să le recunoască forma, pentru a le putea pune la locul potrivit. Acest lucru ajută, involuntar, la îmbunătățirea capacității de memorare. Nu în ultimul rând, ajută la comunicarea cu părinţii. În timpul asamblării pieselor de puzzle, copilul se relaxează și devine mai comunicativ. În timpul jocului, părinţii pot afla uşor cu ce problemele se confruntă copilul și îi ajută să iasă din această situaţie.


DUPLO si apoi LEGO sau evolutia stimularii creativitatii copilului

Experiențele de construcție ușoare cu seturile LEGO contribuie mult la dezvoltarea abilităților motrice fine sau grosiere la vârsta preșcolară. Aceste abilități sunt printre cele mai importante premise pentru reușita în sarcinile de zi cu zi (ex: îmbrăcatul, spălatul pe dinți) și pun bazele stăpânirii abilităților mai ”academice” (ex: scrisul, coloratul, decupatul). În plus, cărămizile LEGO contribuie la dezvoltarea abilităților ce țin de relaționarea cu oamenii: creativitatea, sociabilitatea sau competențele de comunicare. 

Reproducerea, din piese LEGO, a mediului familiar copilului- casă, parculețul de joacă, străzile din jurul casei, grădiniței, școlii, copacii, clădirile mai importante- dezvoltă capacitățile cognitive și de orientare în spațiu, spiritul de observatie și simțul proporțiilor.
“Umanizarea” peisajului construit cu figurinele din set permite o înțelegere mai profundă a mediului civic, integrează personalitatea copilului în spațiul comunitar, îl ajută să înțeleagă rolul pozitiv al polițistului, al pompierului, al medicului și, astfel, să se simtă ocrotit, dar și responsabil, la rândul lui, în timp ce se transpune în fiecare dintre aceste roluri. Prin implicarea activă în jocul de construcție, mai ales dacă participă mai mulți copii, este stimulată dezvoltarea personală, socio-emoțională, prin activitățile de explorare, chestionare, gândire, comunicare. Așa se crează abilitățile de lucru în echipă, de înțelegere a diferențelor între oameni, se realizează platforma psihologică de relaționare cu ceilalți, construită pe respect solicitat și oferit.    

Jocurile cu reguli sunt în general jocuri de socializare, pentru că este nevoie de mai mulți membri. Prin intermediul lor, copilul învață să lase locul altuia, să-și seteze limite, să cedeze. Este foarte important ca în cazul copiilor de 5 sau 6 ani, să dați prioritate jocurilor în care o componentă semnificativă este șansa. Atenție însă, la această vârstă jocurile cooperative bazate pe reguli sunt de preferat în locul celor în care există un singur învingător. Copilul nu-și mai asumă în întregime rezultatul jocului și astfel învață spiritul de echipă și constată că împreună cu alții este mai puternic.

Jocurile de masă (board games) le solicită celor mici creativitatea, imaginația, perspicacitatea, capacitatea de a găsi soluții rapid. O seară de jocuri în familie este o modalitate foarte bună de a strânge legăturile cu membrii acesteia, de a îndepărta stresul zilnic și de a exersa gândirea. Din studiile efectuate de-a lungul anilor, copiii familiilor care au astfel de seri cu jocuri în familie iau note mai bune la școală, reducându-se riscul de a se apuca de băut alcool sau de luat droguri. Un joc ușor, de familie, poate aduce în jurul mesei toată familia, uitând astfel de alte îndeletniciri individuale digitale sau  de alte natură.

Iată și trei dintre jocuri noastre preferate:

Scrabble (+8 ani): este cel mai popular joc de cuvinte din lume. Trebuie să realizezi cel mai bun cuvânt, folosind oricare dintre cele șapte plăcuțe cu litere trase aleator. Cuvântul tău trebuie să se folosească de o literă aflată deja pe placa de joc, iar scorul este dat în funcție de importanța literelor și chiar multiplicat de către căsuțele speciale aflate pe tabla de joc.


Carcassonne (+8 ani): Este unul dintre cele mai bine vândute jocuri de societate în acest moment. În sudul Franței medievale, jucătorii construiesc drumuri, orașe, mănăstiri și amenajează terenuri. Fiecare jucător are la dispoziție șapte supuși care pot fi folosiți ca tâlhari, țărani, călugări sau cavaleri, astfel aducând jucătorului puncte.

Pandemic (+8 ani): un joc extrem de popular în care acțiunea se desfașoară pe o hartă a lumii în care sunt evidențiate marile orașe, iar jucătorii călătoresc din oraș in oraș cu scopul de a stopa cele 4 tipuri de boli să se răspândească pe tot globul și să creeze epidemii. Scopul final al jucătorilor îl reprezintă descoperirea antidotului pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de boli. Cheia acestui joc o reprezintă cooperarea dintre jucători.

Aceste jocuri și multe altele le puteți achiziționa și din magazinul online de jucării eToys, magazin ce distribuie o gamă largă de produse originale de la diferite branduri și aduce fericire în rândul celor mici.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog