Emoțiile- prieteni sau dușmani!?
În societatea noastră bazată pe performanță, obligația de a fi într-o forma fizică și mentală maximă a condus la supravalorizarea emoțiilor care servesc drept bază pentru starea de bine și la respingerea acelora care suscită indispoziție. Din cauza tendinței de a denigra emoțiile calificate drept "negative", mulți le detestă, fac tot posibilul să le elimine și își doresc să resimtă doar emoții "pozitive". Nu trebuie să uităm că, de fapt, toate emoțiile noastre au o utilitate. Să nu le acceptam pe unele dintre ele înseamnă să renunțăm conștient la o parte din informațiile prețioase pe care ni le furnizează. Pentru o adaptare sănătoasă, este important să le acceptăm pe toate și să ascultăm ceea ce ne pot învața ele sau ceea ce au ele să ne transmită…
Dar cine se poate lauda că este întotdeauna animat numai de sentimente plăcute, că se desfată într-o stare de destindere și de optimism continuu!? O furie declanșată de o frustrare, un anumit nivel de anxietate sau scăderea temporară a elanului în urma unui insucces sunt reacții emoționale normale, care fac parte din viață, la fel ca bucuria, încrederea și dragostea.
Emoțiile ne nuanțează starea de spirit în fiecare moment. Ele sunt familiare și misterioase, în același timp. Apar brusc, independent de voința noastră, ne surprind și chiar ne pun în situații jenante sau periculoase. De cele mai multe ori, emoțiile noastre sunt adaptate situației care le provoacă, și adpatarea noastră la lumea exterioară ar fi în mod serios afectată fără ele. Totuși, adesea, ele ne stingheresc capacitatea de reflecție, ne deformează judecata și ne tulbură mintea. O frică irațională ne împiedică să gândim; se întâmplă să simțim o antipatie profundă față de o persoană despre care alții par a avea o părere bună.
Echilibrul emoțional este fragil și există multe cauze care îl pot zdruncina. Emoțiile foarte intense generează o tensiune greu de tolerat, astfel încât rațiunea noastră se scurtcircuitează și chiar ne putem pierde controlul. Când ating un nivel de intensitate foarte înalt, emoțiile pot cauza chiar afecțiuni mentale. Astfel, o tristete excesivă produce depresie, în timp ce o veselie exuberantă poate declanșa un comportament maniacal. În momentele de dezechilibru, emoțiile noastre ne pot deveni ușor dușmani.
Fiecare persoană a fost, este, sau va deveni, într-o oarecare măsură, instabilă emoțional. În special, în anumite perioade ale vieții, sub stres sau când chimia din creierul nostru se modifică simțitor. Echilibrul emoțional este greu de atins și oameni perfect echilibrați se întâlnesc foarte rar. Și pentru că cei mai mulți dintre noi nu ajungem niciodată la acest perfect echilibru, pentru a se proteja, natura umană a învățat să iubească instabilitatea: astfel, deseori, ne atrag persoanele cu comportamnete vicioase, dorim, fie să le protejăm, fie să ne fie permanent alături pentru că ne par a fi extrem de extravaganți și nicioadată plictisitori, etc... De fapt, prin aceste lucruri nu putem face altceva decât să încurajăm instabilitatea. De aceea, sub orice fel de presiune, individul se dezintegrează, familia se destramă, relațiile se dezbină, societatea se îmbolnăvește. Pentru a nu ajunge în această stare cu toții căutăm cel mai bun și sigur tratament pentru sistemul nervos.
Pentru a reuşi să ne controlăm emoţiile şi să atingem un echilibru în ceea ce priveşte starea de spirit, trebuie, în primul rând, să le conştientizăm. Trebuie să descoperim de unde vin aceste emoţii, unde ne poziţionăm în raport cu noi înşine şi în raport cu ceilalţi, să reînvăţăm comportamentele adecvate şi să găsim propriile modalităţi de a ne reechilibra interior. De ajutor în acest proces poate fi să notăm ceea ce simţim în diverse situaţii şi cum ne manifestăm în urma declanşării anumitor emoţii. Astfel, indiferent că este vorba de manifestarea prin agresivitate sau prin timiditate excesivă, analiza clară a propriului comportament duce şi la găsirea unor soluţii de a controla aceste porniri.
O altă metodă de a recâştiga controlul asupra propriilor emoţii şi de a ne regăsi echilibrul interior este relaxarea. Iar acest lucru înseamnă că, şi atunci când suntem compleşiti de probleme şi de griji, să încercăm să găsim timp pentru lucrurile care ne fac plăcere. De asemenea, mişcarea în aer liber este foarte importantă pentru îmbunătăţirea stării de spirit, precum şi odihna suficientă. Trebuie să ne impunem să fim mai calmi, să încercăm să lăsăm stresul zilnic deoparte şi, pe cât posibil, să zâmbim mai mult. Pentru a ne simţi bine cu noi înşine trebuie să îi vedem şi pe ceilalţi, nu doar pe noi şi propriile noastre scopuri. Totodată, este bine să învăţăm să ne folosim şi partea raţională, nu doar pe cea emoţională atunci când reacţionăm, să ne gândim şi la alte variante posibile atunci când interpretăm un lucru şi, mai ales, să încercăm să rezolvăm lucrurile cu respect faţă de ceilalţi în loc să ne lăsăm purtaţi de dorinţa de a ne răzbuna sau de a-i răni pe cei care ne-au rănit. Căci, dezechilibrul emoţional apare tocmai atunci când emoţiile neţinute corect în frâu se cumulează, devin mai puternice decât noi şi par a prelua comanda.
Deasemeni, putem apela și la unele remedii naturale care au acțiune tonică asupra sistemului nervos și care ne ajută să ne adaptăm acestor condiții de suprasolicitare și stres. Un astfel de remediu este Neuro Power, un supliment ayurvedic care se adresează sistemului nervos. Având o compoziție foarte complexă de plante care susțin buna funcționare a neuronului, are un efect tonic cerebral. În plus, ne conferă o stare de echilibru emoțional și ne ajută să ne adaptăm mai bine în situațiile conflictuale, stresante la care suntem supuși cu toții.
Vei afla, astfel, că emoțiile nu numai că se simt, dar pot fi și controlate. A controla o emoție nu înseamnă a o ascunde sub preș, ci a o echilibra în funcție de situația în care a apărut și de personalitatea ta în așa fel încât să nu aibă repercursiuni negative asupra ta sau a persoanelor din jurul tău.
Comentarii
Trimiteți un comentariu