Momente unice-Solstițiul de vară cu Lună plină


Universul este fluid, într-o continuă schimbare și nu cred că se mai îndoiște cineva de acest lucru. Iar noi, oamenii, trebuie să găsim energia necesară pentru a putea să ,,ținem pasul” cu el. Nevoia de răspunsuri a crescut în ultima vreme și va crește din ce în ce mai mult tocmai din nevoia noastră de adaptabilitate la aceste schimbări.
Anul acesta Solstițiul de vară a venit ,,la pachet” cu Lună Plină, eveniment ce nu a mai avut loc de 70 de ani. Acest lucru are o semnificație aparte ce amplifică energiile cosmice ale acestei zile deja pline de putere și vibrație. Astronomii o numesc ,,Luna Căpșună”, deoarece astrul va avea culoarea fructului.
Solstițiul de vară reprezintă începutul verii astronomice - cea mai lungă perioadă de lumină solară și cea mai scurtă perioadă de întuneric. Aceasta înseamnă că există o oportunitate energetică care ne permite să aducem lumina în ceea ce a fost cândva întuneric și să avem claritate mai mare în viața nostră. Este un moment puternic al fertilității, celebrării și exprimării de sine care este asociat adesea cu tradiții populare ce marchează noi începuturi. Oamenii din toată lumea sărbătoresc această zi cu petreceri, picnic-uri, cântece, dansuri și focuri uriașe.
În vechime, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole, se pregăteau unelte noi pentru rod bogat, pentru prosperitate. De asemenea era o perioadă foarte populară din an pentru organizarea nunților.
În China antică, solstițiul era asociat cu energiile feminine-yin. Se celebra Pământul, feminitatea, o sărbătoare complementară solstițiului de iarnă, asociat cu răul, masculinitatea și energiile yang.
În vechea Galie, actuala Franță, avea loc sărbătoarea Eponei, zeița fertilității și protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave și celtice se aprindeau focuri uriașe. 
În America de Nord băștinașii aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri și post alimentar.
După răspândirea creștinismului în Europa multe obieiuri păgâne au fost preluate. În Scandinavia, solstițiul de vară a fost în continuare sărbătorit, suprapunându-se cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul-24 iunie.
În România, solstițiul de vară este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor și ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creștine  a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar și poartă, de aceea, în unele locuri, numele de ,,Cap de vară”. Sărbătoarea Sânzienelor mai este cunoscută în popor ca ,,Amuțitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinoțiul de primăvară până la solstițiul de vară. Se spune în popor că dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Această lună plină/solstițiul de vară este o oportunitate mare de acceptare, de a-ți ușura inima și de a trăi momentul. Cel mai bun citat pentru această săptămână a fi: ,,Ieri e istorie, mâine e mister, iar azi e un cadou, de aceea se numește prezent”.

Fiecare pas spre tine însuți e un pas spre Univers și fiecare pas spre Univers e un pas spre tine însuți. Și cred că echilibrul se naște când cunoașterea de sine și cunoașterea Universului merg mână în mână într-o simetrie perfectă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog