Ghid de inițiere pentru amenajarea unei grădini de vis




Timpul petrecut în grădină are efecte pozitive importante asupra sănătății noastre, atât fizice, cât și mentale. De aceea, nici nu e de mirare că atât de mulți dintre noi visăm la o casă cu grădină care să ne deconecteze de la cotidian și unde să petrecem cât mai multe ore cu activități relaxante. Dacă te afli în situația fericită în care ai o grădină pe care o poți amenaja cum dorești, profită de ocazie și pune-ți la bătaie toate forțele creative: nici nu e chiar atât de greu să-ți transformi fanteziile în realitate.

Pentru a obține maximum de folos și pentru a transforma terenul din jurul casei într-un loc plăcut, de recreere, de odihnă și belșug, grădina și curtea trebuie să cuprindă de toate: pomi fructiferi, legume, plante decorative și flori. Toate aceste plante trebuie astfel îmbinate între ele astfel încât să înfrumusețeze cât se poate de armonios întreaga grădină, curtea și locuința și să satisfacă în toate anotimpurile familia cu fructe, legume și flori. 

Alegerea speciilor și numărului de pomi și arbuști fructiferi se stabilesc ținând seama, în primul rând, de suprafața terenului, de condițiile naturale de climă, de mărimea pomilor și de necesitățile gospodăriei. Alegând bine speciile și soiurile putem avea la îndemână fructe proaspete în tot timpul anului. În lunile mai și iunie grădina ne poate oferi căpșuni, fragi și cireșe; în luna iulie ajung la maturitate cireșele târzii, vișinile, caisele, piersicile timpurii, merele și perele de vară, agrișele, coacăzele și zmeura; în luna august putem avea în grădină o mulțime de piersici, pere, mere, prune de vară și struguri timpurii, iar în lunile de toamnă- septembrie și octombrie, ne putem bucura, în afară de prune, mere, pere și gutui, nuci, alune și multe, multe soiuri aromate de struguri. În lunile noiembrie-mai, până la apariția noilor fructe, consumul de fructe poate fi asigurat de merele și perele de iarnă, de strugurii puși la păstrat, de nuci și alune, precum și de tot felul de fructe uscate, dulcețuri și compoturi.

Pentru a avea o grădină de vis va trebui să-i acordați ceva timp, dar mai ales pasiune și imaginație, ca să o mențineți în formă optimă. Dacă investiți timp și pasiune, în numai 3-5 ani o astfel de grădină poate deveni un colț de rai, cu multe fructe gustoase și flori minunate!

Curtea de dimensiuni mici 


Dacă ai o curte micuță, vei avea de ales între două variante. Fie o abordezi decorativ, ca pe o vitrină (mai ales dacă este vizibilă din stradă), fie o consideri un spațiu dedicat special unei anumite activități și o amenajezi ca atare. Da, poți avea și o piscină, atât timp cât îți asumi faptul că nu vei mai avea loc de gazon, straturi de flori sau terasă. Al doilea lucru pe care trebuie să îl ai în vedere când planifici amenajarea grădinii este ce tip de activități vrei să desfășori acolo. Chiar dacă ai o grădină foarte mică, asta nu înseamnă neapărat că nu va putea avea decât un rol decorativ. Nu îți trebuie foarte mult spațiu pentru o masă cu câteva scaune, dar dacă te hotărăști că îți dorești așa ceva, spațiul rămas va fi amenajat în jurul acestor elemente: un spațiu pentru grătar și luat masa, un foișor, spațiu pentru animale, un balansoar, loc de joacă pentru copii, grădină de legume, etc.

Din grădinile unde spațiul este redus, nu ar trebui să lipsească nectarinul pitic. Ocupă foarte puțin spațiu, atinge cam 1,5 m. înălțime la maturitate și produce lejer 10-15 kg. de fructe. Iar dacă sunt eliminate treptat ramurile de la baza tulpinii poate deveni un ,,bonsai” fructifer, extrem de elegant și simpatic.

Soiurile cu vigoare mică și medie de măr și păr pot fi folosite pentru a forma coroane aplatizate (pe sârmă cu spalieri), gard belgian sau tuneluri fructifere.

Dacă doriți să aveți și piersic în mica grădină, trebuie să aveți în vedere ca după plantare să scurtați varga la aproximativ 30 cm., astfel înălțimea pomului va fi mai redusă, deoarece coroana se va forma aproape de nivelul solului. Apoi, este foarte important să conduceți ramurile într-un singur plan (de ex., paralel cu gardul) pentru a obține o coroană aplatizată.

Dacă vă doriți și un cireș, ar trebui să-l poziționați întotdeauna în colțul nordic al grădinii. Cireșul are, de regulă, o creștere viguroasă și poate fi mai gru de controlat. Dacă îl plantați în partea nordică, vă asigurați că nu va umbri grădina, cum s-ar întâmpla dacă ar fi poziționat în parte sudică. Oricum, când plantați un cireș, asigurați-i minumum 20 m² și luați în calcul o înălțime de 5-6 metri.

Spațiile cu mai puțină lumină pot fi bine valorificate de zmeur și mur.

O mulțime de pomi fructiferi altoiți puteți să găsiți pe site-ul Jardina.eu- raiul trandafirilor de grădină și a pomilor fructiferi. Succesul lor se bazează pe calitate, servicii excelente și sfaturile profesionale ce însoțesc toate produsele, lucruri care pe mine m-au și convins să-i recomand mai departe.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog